• Home
  • 100 jaar Bohle

Ga met ons mee op een reis door de tijd

In 100 jaar is er veel gebeurd: nieuwe productielocaties in Duitsland, uitbreidingen over de hele wereld en veel spannende producten die al tientallen jaren deel uitmaken van Bohle's DNA.

1923 - 1932

Het begin

1923 Op 10 december 1929 richt Josef Bohle ondanks de in Duitsland heersende hyperinflatie zijn firma op. In een werkplaats van zijn zwager in richt hij een klein hoekje in, om zijn snijwielen te produceren.De eerste klanten zijn zakmes-fabrikanten. Naast mesjes, kurkentrekkers en andere tools zijn deze zakmessen ook voorzien van een glassnijwieltje.

In 1930 bouwt Josef Bohle zijn eigen bedrijfspand in Solingen. Het bedrijf wil en kan nu op eigen benen staan. Ondertussen voegt zoon August Bohle zich bij zijn vader in het bedrijf na het voltooien van een leertijd als metaalbewerker.

Vanaf 1932 begint de productie van complete glassnijders onder de merknamen JBOR (Josef Bohle Ohligs Rheinland) en JBORExtra.

1933 - 1942

De geboorte van de merken Silberschnitt® en Velibor®

1936 Het merk SILBERSCHNITT wordt een officieel geregistreerde merknaam: Een historisch moment, want dit is de geboorte van een kwaliteitsgereedschap, dat in vakkringen een wereldwijde reputatie zou bereiken.Dit succesverhaal wordt geholpen door de kleurrijke merknaam SILBERSCHNITT, die verwijst naar de zilverachtige, glanzende lijn die een kwaliteitssnede in het glas achterlaat. En hoewel het Duitse woord SILBERSCHNITT voor sommige buitenlanders moeilijk uit te spreken was, heeft het geen belemmering gevormd wereldwijd roem te vergaren.

Het merk Veribor® werd in 1936 ook gecertificeerd als handelsmerk. Het merk, dat sinds de jaren 1950 zijn naam heeft gegeven aan het assortiment zuigheftoestellen, werd in de jaren 1930 en 1940 gebruikt voor glassnijders.

De oorlogsjaren

Tijdens de oorlogsjaren is er een constante dreiging om opgeroepen te worden voor militaire dienst of zelfs de sluiting van het bedrijf. Dankzij de unieke positie in een kleine gespecialiseerde markt kan het bedrijf zijn activiteiten echter voortzetten, ook al is het materiaal schaars en ontbreekt het aan personeel.

1943 - 1952

De eerste grote investering

1951 Na de aankoop van enkele aangrenzende grondstukken begint men met de bouw van drie fabriekshallen. Het betreft de eerste grote bouwkundige investering van het jonge bedrijf.

Product uitbreiding

1952 Het merk DIAMANTOR wordt gelanceerd. De DIAMANTOR is een één-wiel glassnijder met typisch Angelsaksisch en Amerikaans design. 1952 De productie van hardmetalen snijwieltjes gaat van start. Op grond van de enorme productiviteitstoename, die het hardmetalen snijwieltje mogelijk maakt, wordt het een succesvol product voor automatisch glassnijden.

1953 - 1962

De 3e generatie

Samen met Norbert Bohle treedt de eerste van de drie zonen van August Bohle in 1957 toe tot het bedrijf. Op 1 januari 1958 wordt de vennootschap onder firma (VOF) een commanditaire vennootschap (CV) waarin Josef en August Bohle algemene vennoten zijn en de drie zonen van August Bohle al commanditaire vennoten zijn. In 1959 overlijdt de oprichter van het bedrijf, Josef Bohle, op 76-jarige leeftijd.

Veribor® vacuümzuiger

In de jaren vijftig begint het bedrijf met de ontwikkeling van zuignappen voor het transporteren en hanteren van grotere glasplaten. De productserie rond de "ruitengrijper" Veribor® 1 werd steeds verder uitgebreid en ontwikkelde zich tot een tweede steunpilaar voor Bohle.

1963 - 1972

Verdere groei

Alle opties voor uitbreiding op de vorige locatie zijn uitgeput. Een uitbreiding van het bedrijf in 1969 kan dus alleen elders plaatsvinden. Zo komt het bedrijf aan zijn huidige hoofdkwartier in Haan. In 1968 en 1970 treden ook August's broers Ulrich en Lothar Bohle tot het bedrijf toe. In 1971 neemt de nieuw opgerichte August Bohle Stichting de positie van beherend vennoot in de KG over. In 1964 wordt het Bohle-logo voor het eerst een ontworpen logo. Het ontwerp is gebaseerd op de basis van het bedrijf in het snijden van glas.

Machineproductie

1972 Pogingen om de montage van glassnijwieltjes machinaal te laten plaatsvinden, zijn succesvol. Dit betekent een grote en noodzakelijke vooruitgang in productiviteit.

1973 - 1982

Uitbreiding in Haan

Verdere bouwmaatregelen vergroten de bestaande gebouwen. Daarnaast is begonnen met de bouw van een gebouw van 40 x 25 meter met drie verdiepingen, waarin later de administratie zal worden ondergebracht.

Het computertijdperk binnengaan

Bohle betreedt het computertijdperk in 1979 met de aankoop van een IBM desktopcomputer. Deze wordt in eerste instantie gebruikt voor magazijn- en materiaalbeheer.

Productuitbreiding

1978 Er wordt een rubber-spuitmachine aangekocht waarmee de rubberen schijven voor de hevels nu zelf geproduceerd kunnen worden.

1983 - 1992

Hoofdkantoor

1984 Op 1 januari wordt het hoofdkantoor van Solingen naar Haan verplaatst. Na de val van de Berlijnse Muur wordt in 1991 een tweede filiaal opgericht in Torgau, Saksen.

Tiffany Trend

Om in te spelen op de trend naar Tiffanyglaswerk worden speciale glassnijders, tangen en accessoires ontwikkeld. Nauwe samenwerking met een specialist in deze sector leidt tot de overname van het bedrijf CHT (Creativ Hobby Technik).

Nieuwe distributiekanalen

In 1990 begint Bohle met het opbouwen van een netwerk voor directe verkoop. Een essentiële taak in de daaropvolgende jaren is de directe verkoop van het productassortiment aan de Europese glaszettersbranche en de glasindustrie.

De zoon van de oprichter van het bedrijf overlijdt

In 1988 overlijdt August Bohle op 80-jarige leeftijd.

1993 - 2002

Internationalisering en uitbreiding

In de jaren 90 opent het bedrijf verschillende Bohle dochterondernemingen in Oostenrijk, Spanje, Italië en Estland door nieuwe bedrijven op te richten of lokale bedrijven over te nemen. De Franse markt wordt gecontroleerd door een aparte afdeling van Haan. In 2002 wordt de eerste Afrikaanse dochteronderneming geopend in Zuid-Afrika.

Het bedrijf wordt in 2001 omgezet in een naamloze vennootschap en heet vanaf nu Bohle AG. Norbert en Lothar Bohle verlaten de operationele kant van het bedrijf. Norbert Bohle stapt over naar de Raad van Commissarissen.

Machinebouw in Torgau

1995 Bohle stapt in de wereld van de machinebouw. In een nieuwe vestiging in Torgau, Sachsen, worden glasbewerkingsmachines zoals boor- en slijpmachines gebouwd, die in ieder glazenmakersbedrijf nodig zijn.

2003 - 2012

Internationalisering en uitbreiding

De jaren worden gekenmerkt door het openen van internationale vestigingen. In 2004 werd de Russische markt geopend, gevolgd door Zweden in 2005, Noord-Amerika in 2008 en tot slot een vestiging in China in 2011.

In Haan wordt een modern hoogbouwmagazijn in gebruik genomen voor logistiek en verzending naar Duitsland en omringende landen.

Bestuurswisseling

2006 Ulrich Bohle doet afstand van zijn positie als voorzitter van de raad van bestuur en wordt voorzitter van de raad van commissarissen. Dr. Heinrich Ostendarp wordt benoemd in de Raad van Bestuur van het bedrijf. Arne Klöfkorn, de schoonzoon van Ulrich Bohle, wordt lid van de raad van bestuur in 2008.

Productontwikkelingen

Bohle ontwikkelt innovatieve eigen producten. BriteGuard® is het eerste oppervlaktebeschermingsproduct van Bohle, GlassBuddy®, een elektronisch glasmeetapparaat, wordt gelanceerd, een nieuwe snijwieltje met microstructuur wordt geïntroduceerd onder de naam Cutmaster® Platinum en ook het glaslijmassortiment wordt uitgebreid.

2013 - 2023

Uitbreiding

In Amerika neemt Bohle Portals over, een bedrijf dat in de VS bekend staat om zijn douchegarnituren. Aandelenaankopen van de Italiaanse beslagfabrikant McSlide en de overname van de snijwielfabrikant Lixon volgen. Om aan de groeiende vraag naar beslag te voldoen, wordt het bestaande magazijn verbouwd en later wordt een tweede magazijn met een oppervlakte van 1000 m² in gebruik genomen in het nabijgelegen Hilden.

De portefeuille

Bohle blijft investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten en de verdere ontwikkeling van bestaande producten. Hiertoe behoren eigen ontwikkelingen zoals het MasterTrack® schuifdeursysteem, het Juna® douchedeurscharnier en het VetroMount® railingsysteem, dat de gerenommeerde Red Dot Design Award wint als "Innovative Product 2020". De Veribor®-zuigers uit de kunststofserie worden visueel en functioneel herzien. De aluminium zuigheffers krijgen in 2021 ook een nieuw design.

Raad van Commissarissen en Raad van Bestuur

In 2013 treden Norbert en Ulrich Bohle, kleinkinderen van de oprichter, terug uit de Raad van Commissarissen van Bohle AG. In 2013 wordt Dr. Mathias Turwitt gekozen als nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen en in 2016 voegt Thorsten Böllinghaus zich bij Arne Klöfkorn in de Raad van Bestuur.

100 jaar later

100 jaar later is de eenmanszaak van Josef Bohle uitgegroeid tot een internationale speler die zijn innovatieve kracht niet heeft verloren. Bohle is Europa's toonaangevende fabrikant en leverancier van glas met een portfolio van beslag, handlingproducten, werkplaatsbenodigdheden en industriële producten. Wij zijn toonaangevend in de dienstverlening aan handel en industrie. Het bedrijf is gecertificeerd volgens het ISO 9001:2008 kwaliteitsmanagementsysteem, exporteert naar meer dan 100 landen en heeft wereldwijd ongeveer 400 mensen in dienst op 14 locaties.

Het motto voor de 100e verjaardag: We zijn nog maar net begonnen. En we kijken vol verwachting uit naar de komende jaren.

Selecteer uw locatie